Parkeringsmått
För 5 år sen - Visad 20858 gånger Rikard Olsson

1

Hej!

Kan vara bra att veta att de parkeringsmått som står i arkitektens handbok är inte alltid tillräckliga.

Pratade med en trafikkonsult som stod på sig att 7m krävs till vägg bakom p-platser, trots att parkeringarna är 2,5m breda.

Någon annan som har erfarenheter av detta?

arkitektens handbok

Av: Aron Högberg för 5 år sen
2

Logga in för rösta

I "Parkeringslexikon" av Carl-Henrik Henriksson finns det en bra dimensioneringstabell. P-gatans bredd vid bilplatsbredd på 2,5m bör vara minst 6,1m.

Vid bilplatsbredd på 2,3 som är minsta bilplatsbredd krävs en gatubredd på 6,8m. Vid korttidsparkering bör dock bilplatsbredden vara minst 2,5m för bekväm i- och avstigning.

Minsta gatubredd ligger mellan 3,5-4,5m och avser då parkering i 45-60 graders vinkel med bilplatsbredd på 2,3-2,5m.

Tabellen är utformad efter TFK:s rapport 1983:4 om Parkering och boken är utgiven 1990, så man kan ju fråga sig hur aktuell den är. Men dimensionerande mått för normalbilen är samma nu som då.

En annan intressant punkt är att 70 graders vinkel på parkeringen ger bästa yteffektivitet och att vinklar under 70 grader ger bekvämare och snabbare in- och utkörning.

Av: Eva-Lisa Andersson för 4 år, 10 månader sen
2

Logga in för rösta

Som utvecklare av nya bilar vet jag att trenden är att alla bilar blivit bredare och kortare de senaste 15 åren. De allt tjockare dörrarna, för ökad säkerhet, kräver dessutom mer plats vid in/ur-steg. Därtill kommer allt bredare och större hjul som ger sämre svängradie. Därför är det svårare att både komma in där det är trångt och svårt att komma ur bilen. Många stora bilar är två meter breda exl backspeglar idag. Normen kanske skulle behöva ses över.