Någon som har tagit betalt genom en sk finders fee?
För 3 år, 6 månader sen - Visad 2401 gånger Jolju

0

I vilket skede och hur mycket (% eller fast pris) har ni i så fall tagit betalt och hur har ni reglerat detta i avtal?

Av: ralfa för 3 år, 6 månader sen
0

Logga in för rösta

Hm, har inte stött p ngn finders fee.. vad innebär begreppet?

/r

Av: Staffan Carenholm för 3 år, 6 månader sen
1

Logga in för rösta

Jag har skrivit, allmänt, om finders fee både i boken Arkitektföretaget och i Konsultföretagets affärer. Däremot har jag inget konkret exempel att hänvisa till och det är nog svårt att få fram. När man använder sig av en sådan ersättningsform är det nog i affärer som har villkor man inte vill ge någon offentlighet.

Jag är övertygad om att det, även i vår värld, finns exempel på finders fee, men jag är lika övertygad om att det knappast kommer att kunna hänvisa till konkreta exempel.

Finders fee kan ju närmast beskrivas som en hittelön, d v s en ersättning för en identifierad affärsmöjlighet. Det finns naturligtvis inte några regler för hur en finders fee beräknas. Allt är situationsberoende. Det kan förstås handla om ett överenskommet fast belopp, en engångsersättning för att man upptäckt eller skapat en affärs- eller investeringsmöjlighet. Det kan också vara en ersättning som relateras på något sätt till ett bedömt värde av affärsmöjligheten, exempelvis då en procentsats.

Det enda jag tror att man kan vara säker på är att den som hittar affären inte är den som kommer ut bäst affärsmässigt, det gör den som därefter genomför affären.

//Staffan