4 ARK - bara gör det Postad av: Stina Nyberg, Datum: 2013-05-31

Arkitekternas diskussionsklimat är svagt, det är få yrkesverksamma arkitekter som väljer att skriva. Men arkitektstudenternas behov att ventilera sina tankar i skrift är starkare än någonsin. I våras släppte Umeås arkitektskola sitt första nummer av UMAN- Architecture Magazine!. På KTH  är en tidskrift i startgroparna och så har vi så klart 4 ARK.

Det är nu sex år sedan en grupp studenter startade tidningen i punkig Do It Yourself-anda, som ett slag mot ett för trist arkitekturtidskriftsklimat. 4 ARK har överlevt en utbildningstid och kan snart ses som etablerad. Under dess levnadstid har den belönats med kritikerpriset och nominerats till årets kulturtidskrift.

Idag släpper tidskriften sitt nionde nummer, med just temat D I Y.  Vi mötte Agnes Gidenstam från 4 ARK-redaktionen

Vad nytt finns att säga om  D I Y?
- D I Y är alltid aktuellt. Det handlar om att ta saker i egna händer, om att gå sin egen väg. Att man som individ eller grupp kan göra någonting för att påverka. Speciellt med den maktlösheten som kan uppstå i arkitekturvärlden, när långa processer och begränsande system gör att man hamnar långt från produkten. D I Y-projekt visar på någonting annat. Att man själv har makten att påverka.

I det nya numret får man möta människor som vågar saker, som gör saker. Allt från reklamaktivister, asfaltsindiander som agerar mot bilismen, till en man seglar ensam över havet.

Har du skrivit något till numret?
- Jag har intervjuat två ganska olika människor som valt att på egen hand genomföra sin vision. En musiker och en ensamseglare. Den ensamma människans prestation i sig är inspirerande.  En liten you can do it-artikel.

4 ARK har hängt med ganska länge nu, är den fortfarande aktuell?
- Tidningen utgör ett viktigt forum för oss arkitektur- studenter. 4 ARK är en scen där studenterna får utforska olika delar av arkitekturen i nya uttrycksformer.  Det resulterar i att många artiklar glider utanför den snäva bilden av ämnet arkitektur.  Jag tycker att tidningen bidrar med en annan röst, där många av artiklarna riktar sig inåt istället för utåt.  En typ som inte är så vanlig bland yrkesverksamma skribenter.

Samtidigt så är det ungefär samma frågor som arkitektstudenter ställer sig  genom åren. Artiklarna har fortfarande samma klang, med öppenhet, nyfikenhet och osäkerhet.

Vad händer nu?
- Jag  tror att vi kan vänta oss ett tionde nummer. Men en sak i sänder, först ska vi släppa det nionde numret.

Det nya numret av  4 ARK släpps idag (fredagen den 31 maj) med dunder och brak på Enrico Palazzo, i Göteborg, där alla gäster kommer få ett exemplar av det nya numret. Inom kort kommer numret även att kunna köpas hos utvalda återförsäljare och  på 4 ARKs hemsida, där man kan köpa både nya och tidigare nummer.

 ---------------

Vill du läsa tidigare nummer av 4 ARK? De finns nu även att ladda ner i Archileaks databas. Ladda ner tidigare nummer av 4ARK här: