Alla sliter med samma sak Postad av: Archileaks, Datum: 2011-10-21

Efter att ha arbetat med stora projekt under flera år på bland annat Wingårdhs startade Mikael Frej under 2005 Unit Arkitektur tillsammans med Klas Moberg. Han är övertygad om att branschen skulle tjäna på att dela dokument. 

- När vi startade UNIT förvånades vi  över hur lite material som fanns att dela inom branschen. Sveriges Arkitekter hade en bra konsultförsäkring men utöver det fanns nästan ingenting. Det är idiotiskt. Som det är nu sliter alla med samma sak. Det är en sak att dagligen ha använt 40-sidiga checklistor. En annan att starta eget och bli tvungen att skapa sina egna.

Mikael Frej poängterar samtidigt att det inte räcker med att enbart ha tillgång till dokument. Man måste veta hur de ska användas. Det gör att riskerna med att släppa material fritt minskar.

Kommer ni på UNIT dela ut material?

- Det tror jag absolut. Vi måste först bara tänka över vad vi ska dela.

För att Archileaks ska fungera  tror Mikael Frej  att det är viktigt att det går att kommentera och se förändringar likt Wikipedia.

- Dokument är som bröd, det blir gammalt väldigt snabbt. Kan man då kommentera så kan någon t.ex påpeka hur ett regelverk som BBR har ändrats, och att filerna därmed inte längre är aktuella.

Hans erfarenhet är att nivån på startfiler på kontor ofta är låg. Det är tidskrävande att hänga med att uppgradera dokument när både programvaror och lagstiftning förändras.

- Vi har nyligen gjort dynamisk block av alla tillgänglighetsregler. Jag skulle tro att det är en tidsfråga innan de är inaktuella igen.

Vad skulle ni önska fanns på en sida som Archileaks?

- För det första allt det tråkiga: alla dokument  man behöver som man inte vill lägga tid på. Det andra är det arbete som jag tror många gör parallellt. Egna utredningar om material och tillverkare.  Hur stora aluminiumelement kan man tillverka? Vem kan leverera perforerad korrugerad plåt?  Den typen av frågor ställs om och om igen på arkitektkontor som det ser ut idag. 

När Mikael Frej talar om att undersöka materials begränsingar blir det tydligt att han vet vad talar om. För även om UNIT är specialiserat på utredningar i tidiga skeden är det för sina experiment med nya material och produktionsformer som de uppmärksammats.  I ett projekt använde de sig  av tejpremsor för att montera akrylplastskivor.  I nästa projekt valde de istället att arbeta med underleverantörer till bilindustrin för att få aluminumpartier med högre precision än vad någon i byggnadsbranschen hade kunnat leverera. Det är kunskap de gärna delar med sig av. På deras hemsida finns mängder av detaljritningar.

Vilka risker ser du med att släppa sitt material fritt?

- För generella dokument  ser jag inga problem. Har man däremot  spetskompetens inom ett litet fält och ser viktiga konkurrensfördelar finns helt andra risker.  Där måste var och en göra sin bedömning. Man ska vara generös, men inte dum. 95 % av allt material kan man säkert släppa fritt ändå.