ArchFilm Göteborg! Postad av: Archileaks, Datum: 2014-08-21

Göteborg får en ny arkitekturfilmfestival! I september breddar vi debatten om arkitektur, stad och samhälle med fyra dagar av film, fest och samtal.

Arkitektur och stadsbyggnad formar vårt samhälle och påverkar vår vardag. Den byggda miljön spelar en roll i allas våra liv, men då vi pratar om arkitektur sker det oftast i åtskilda rum – inom politiken, mellan branschfolk, vid köksbordet. 

ArchFilm Göteborg öppnar nu dörrarna för att sammanföra diskussionerna och bredda debatten. Vi rullar ut röda mattan och diskuterar arkitekturfrågor med utgångspunkt i film, ett medium som utbildar samtidigt som det underhåller och berör.

Vår storasyster ArchFilmLund har redan funnits i fem år och når ut till en stor och blandad publik. Nu tar vi äntligen konceptet vidare till Göteborg. Förutom att visa film – spelfilmer såväl som dokumentärer – samlar vi regissörer, arkitekter, konstnärer och debattörer för samtal om staden i allmänhet och Göteborg i synnerhet. Fyra dagar av film och fest runt Skanstorget och förhoppningsvis en stund i rampljuset för arkitekturdebatten.

Missa inte!

När: 11-14 september

Var: Korsettfabriken (Kastellgatan 1) och Bio Capitol (Skanstorget 1).

Program: Finns för nedladdning i databasen!

Biljetter:

Ett filmpass för hela helgen kostar 290 kr. Då ingår givetvis allt: samtliga filmer och talks. Ett begränsat antal filmpass finns till försäljning på Macforum Östra Hamngatan från och med fredag 29/8. OBS: endast kontanter!

Biljetter till enstaka filmer och talks kostar 60 kr/st och köpes i dörren från och med en halvtimme innan utsatt tid.

Det är först till kvarn som gäller! Filmpass gäller i mån av plats, så se till att vara ute i god tid vare sig du har filmpass eller ska köpa biljett i dörren! Capitol har 206 platser, Korsettfabriken ca 90.

Studenter går in gratis! Om det finns platser kvar alldeles innan filmstart släpper vi in alla som kan uppvisa giltig studentlegitimation, alldeles gratis.

Ur Den Stora Skönheten - Paolo Sorrentino

Teman och filmer:

(Med reservation för ändring. Följ festivalen på Facebook för att hålla er uppdaterade!)


Stadens identitet

Om en stad kan sägas ha en specifik identitet, vad utgörs den i så fall av? Vilken betydelse den har för invånarna? Om platser har själar, har de i så fall ett egenvärde?

Hur förblir en stad sig själv när den förändras - när det rivs och byggs nytt, när invånare kommer och går, när verksamheter och funktioner byts ut? 

Göteborg står inför stora omdaningar. Vilken är stadens identitet idag och vilken kan den bli i framtiden? Vad kan vi lära av historien och av andra städer?

Filmer:
Den Stora Skönheten (Italien)
Stockholm Stories (Sverige)
The Venice Syndrome (Tyskland/Österrike/Italien)

 

 

Rubrikbild ur Urbanized – Gary Hustwit

Hem

Alla pratar om bostäder – mest om den akuta bristen på dem - men få talar om hem. Vad är egentligen skillnaden? 

Vad gör en plats till hemma? Hur bygger vi hem och åt vem? Vem är hemma i dagens samhälle?

Filmer:
Microtopia (Sverige)
The Big Leap (Sverige/Polen)
The Human Scale (Danmark)
Urbanized (England/USA)


Cyklar och bilar

Den 14 september går Göteborg till val om trängselskatten. Dagen innan samlar vi tyckare, tänkare och kunnare för att snacka stad och trafik. Vilken roll bilen ska ha i framtidens stad? Vem har rätt till och makt över gaturummet?