ArchFilm TALKS 12/9: Bikes vs Cars Postad av: Archileaks, Datum: 2014-08-25

Den 14 september går Göteborg till val om trängselskatten. Fredagen innan samlar ArchFilm Göteborg tyckare, tänkare och kunnare för att snacka stad och trafik. Vilken roll ska bilen ha i framtidens stad? Vem har rätt till och makt över gaturummet? Är en cykelstad möjlig och i så fall hur? 

När: 12 september 2014, dörrarna öppnar 17.00

Var: Korsettfabriken (Kastellgatan 1) 

I panelen: Fredrik Gertten, Iréne Stewart Claesson, Björn Siesjö, Johan Trouvé

Fredrik Gertten är filmregissör, känd för filmer som Bananas! Och Big Boys Gone Bananas! I arbetet med sin kommande film Bikes vs Cars har han rest världen över och kartlagt den urbana cykelvågen – både krafterna bakom och de makter som kämpar mot. Det handlar om eldsjälar och bilindustri - om kampen för rätten till staden. Som en grund för samtalet visar Gertten klipp från filmen och berättar om sina erfarenheter.

Iréne Stewart Claesson är industridesigner, designstrateg och VD för Lots Design. När Köpenhamn utlyste en tävling om sitt nya lånecykelsystem vann Lots med OpenBike – ett ”flytande” system, väl integrerat med kommunaltrafiken och utan fasta stationer, där cyklarna lokaliseras via gps i mobiltelefonen. Hör Stewart Claesson berätta om det och om hur det går för Köpenhamn i sin strävan att bli världens bästa cykelstad.

Johan Trouvé är VD för Västsvenska Handelskammaren. Göteborgs identitet och attraktivitet är en central fråga i Trouvés arbete för att skapa förutsättningar för näringslivet i staden att utvecklas och blomstra. Västsvenska Handelskammaren stödjer nätverket Ja till trängselskatt och är övertygade om att det bara finns en strategi som fungerar för såväl företag som stad: utveckling. Trouvé vill att fler Göteborgare blickar framåt i stället för att fastna i nutiden

 

ArchFilm TALKS Bikes vs Cars är en del av ArchFilm Göteborg. Hela programmet finns att ladda ner i databasen. Följ filmfestivalen på facebook för uppdateringar.

Björn Siesjö är stadsarkitekt i Göteborg – en stad som på många sätt är uppbyggd runt bilen. Såhär i de stora omdaningarnas tid är Siesjö spindeln i ett nät av disparata viljor och krafter. Hör honom berätta om hur man jobbar konkret med trafikplanering i Göteborg och om hur visionen för framtiden ser ut.