Arkitektur löser ungas boende Postad av: Tobias Olsson, Datum: 2014-05-17

Ungas boende har seglat upp som en av de stora frågorna de senaste åren. Det är bra. Men vi behöver inte fler idéer eller analyser - det är dags att realisera idéer istället. 

Mitt första riktiga jobb var på jagvillhabostad.nu. Det var nästan 10 år sedan. Då ägnade vi vår tid åt att debattera OM det verkligen var så att unga hade det jobbigt på bostadsmarknaden. Det fanns gott om så kallade skeptiker, vars förklaringsmodell till ungas ”upplevda” bostadsbrist var att de helt enkelt var bortskämda. Samt att alla ungdomar faktiskt inte kan bo billigt vid Stureplan (för på sin höjd var det möjligtvis ett bekymmer i Stockholm - men absolut inte i andra kommuner). 

Det låter nästan som ett skämt så här tio år senare, att vår utmaning då var att förklara att unga hade det tufft på bostadsmarknaden - istället för att få prata om lösningar. Förra året under Almedalen blev jag inbjuden att hålla ett föredrag om ungas boende. För mig en bekant och angelägen fråga förstås - men det slutade med att jag håll ett föredrag om hur frågan har utvecklats politiskt istället. För att uppmärksamma problemet behövs inte längre. Inte heller behövs det fler idéer eller galanta analyser. Det finns det gott om. Vad som behövs är att vi börjar realisera idéer. 

Och med vi menar jag byggherrar, bostadsbolag, arkitekter, kommuner och politiker. Och med idéer menar jag egentligen konkreta åtgärder. Men vad behövs då? Det är bara en av aktörerna ovan som kan trolla, och det är politikerna. Men bortsett från det så är lösningen enkel - stärk utbudet med en produkt som matchar ungas efterfrågan.

Så som dagens bostadsmarknad är upplagd - eller snarare  bostadsfinansieringen - så bygger vi bara för efterfrågan i dag. Det är en naturlig konsekvens av att det privata står för hela kapitalet och därmed för hela risken. Det tillsammans med en affärsmässig allmännytta ger att vi per definition inte kan bygga för behovet.

Och vi kan alla vara överens om att bostadsbehovet är större än bostadsefterfrågan - det gäller även bland unga. Men för att likna det hela med bilindustrin (varför inte!) så produceras det både tyska SUVs och koreanska små elbilar. Det är ett sätt att hitta produkter till hela efterfrågekurvan. Det var något jagvillhabostad.nu pratade om redan 2006.

Det är här arkitekturen och arkitekterna kommer in i bilden. Genom funktionella, smarta  och kostnadseffektiva löningar - det som arkitekter arbetar med och som arkitektur handlar om - kan vi skapa en produktutveckling och på det sättet få fram bostäder som matchar ungas efterfrågan. 

På Bostadsvrålet i Tensta Konsthall vill vi visa upp exempel. Sveriges Arkitekter har bjudit in en rad arkitekter till en PechaKucha om hur arkitektur löser ungas boende. Vanda Kehr från jagvillhabostad.nu berättar mer om Snabba Hus. Rahel Belatchew Lerdell (Belatchew Arkitekter) kommer visa upp 214 studentbostäder på 16 våningar i det kommande studenttoret i Tensta. Christina Silvferhielm (OkiDoki! Arkitekter) pratar om deras vinnande projekt på Guldmyntsgatan i Göteborg där en etta kommer kosta 3 000 kronor per månad och Karin Kjellsson (KOD Arkitekter) presenterar idén om ett halvt miljonprogram i våra trädgårdar. 

Seminariet kommer webbsändas på arkiv.abfplay.se och pågår lördagen den 17 maj mellan 12.30-13.15 i lokal ”Seminarierummet”. 

Tobias Olsson 
Arkitekturpolitisk chef 
Sveriges Arkitekter