Detaljen: Cyklopen Postad av: Archileaks, Datum: 2014-11-11

 

Bild: Caper

Trots motvind och uppförsbacke och käppar i hjulen står den där nu – Cyklopen. Ett fritt kulturhus där vem som helst kan anordna konserter, klubbar, filmvisningar och föreläsningar. Ett projekt som genomförts - och idag förvaltas - uteslutande av frivilliga, vars ljus bokstavligt talat tänts och fortsätter hållas brinnande av outtröttliga eldsjälar.

Vägen hit var krokig som få. Efter att ha ockuperat flera hus i Stockholm för sin kulturverksamhet byggde den ideella föreningen Kulturkampanjen ett själva, i Högdalen, med tillfälligt bygglov och på mark hyrd av Stockholms stad. Under två år arbetade man på bygget, 2007 stod det klart – men bara ett drygt år senare förstördes det i en brand, troligen anlagd av nazister.

Tre år av intensiva manifestationer och insamlingar följde. När man slutligen fick bygglov på en ny tomt nära den gamla och hade skrapat ihop tillräckligt med pengar började man 2011 bygga igen. Cyklopen 2.0 uppfördes av volontärer – sammanlagt närmare 1000 stycken – under tre somrar. I augusti 2013 invigdes den.

Den nya byggnaden har en primärstomme av limträ, sekundärstomme av stål och fasad i färgad kanalplast – valt mycket för sin relativa brandsäkerhet. Struktur och teknik togs fram och bearbetades av byggnadssnickaren Jonathan Ridenour och arkitekten Victor Marx, i dialog med Kulturkampanjens medlemmar.

I Sveriges radios arkiv finns flera Cyklopenrelaterade inslag att gotta ner sig i. 

I ett kort reportage från augusti 2013 får vi insyn i arbetet dagarna precis innan invigningen, där de frivilliga byggarbetarna fortfarande undrar hur i hela världen porten ska komma upp i tid.

I sitt program ”Bångstyriga byggnader” berättar Katarina Bonnevier om hur Cyklopen brändes ned och likt fågel Fenix byggdes upp på nytt (och om Niki De Saint Phalle, La Sagrada Familia och orkanen Katrina!). 

I Nya Vågens avsnitt ”Ras, vithet och fria kulturhus” får vi möta Victor Marx, arkitekten bakom Cyklopen, och höra honom prata om varför fria kulturhus behövs och hur de fungerar.

 

 

 

Ladda ner alla detaljer här:  Cyklopen

Källor: Wikipediacyklopen.se

 

BIld:Caper

BIld:Caper

 

BIld: Caper