Hammarby Sjöstad – ett nutida miljonprogram? Postad av: Archileaks, Datum: 2014-10-03

Hammarby Sjöstad var flitigt omskrivet för ett tiotal år sen. Nu har tillräckligt lång tid gått för att se nya sidor av området. Barbro Engman betraktar sin stadsdel och ser likheter med miljonprogrammets planering.

Jag bor i Hammarby Sjöstad, eller snarare Hammarby Skogsbryn. Något vatten finns inte att beskåda där jag bor om man inte räknar in de fuktskadade fasaderna. Ett tag trodde jag mig också vara på väg mot vattnet. Vägarna runt mitt område var för dåligt pålade och fick därför grävas upp för ny grundläggning. Husen var på glid mot vattnet.

Det är nu åtgärdat och det är föga meningsfullt att längre fråga hur det kunde bli på detta viset. En hel del renoveringar av de tämligen nybyggda husen verkar också bli klara efterhand. Men än täcks många fasader av presenningar och byggställningar. Vissa balkonger lutar inåt så regnvattnet tar vägen över fasaden. Kan nog stämma att byggfelen kostar över 50 miljarder varje år, en siffra som har några år på nacken. Häpnadsväckande siffra med tanke på hur många år vi haft på oss att öva på husbygge. I byggsvängen gör man inte som i sjukvården baserar sina insatser på vetenskap och beprövad erfarenhet utan där gör man fullskaleförsök på direkten med känt resultat.

Meningen var att 40-talisterna skulle flytta hit. Men efter att under många år och olika regeringar varit en ekonomiskt gynnad grupp fanns det liksom ingen anledning att lämna den nedamorterade villan och fördubbla sina boendekostnader. Så istället flyttade de av bostadsbristen hårt drabbade barnfamiljerna in. Deras barn går nu på dagis i baracker. Ingen hade planerat för dem och ingen var förberedd på hur många de var.

Befolkningsförändringar verkar alltid komma som en överraskning på bostadsmarknaden. Så var det för oss 40-talister och så är det för babyboomens barn som faktiskt är fler än oss. De möts också av bostadsbrist.

Bostadsrättspriserna ökar hela tiden och hyrorna ligger på nivåer långt utöver vad många orkar med. Så man må ha haft ambitioner om en blandad bebyggelse men den riktar sig inte till några breda grupper.

Här bor ett antal individualister sägs det. Men alla bor i till förvillelse likadana hus och i lägenheter med öppna kök och Stockholmsvita väggar. Husen har välvda fasader, stora balkonger och det är mycket glas överallt.  

Bor och bor förresten, det beror på vad man menar med att bo. Jag hyr en lägenhet på första våningen dit jag återvänder efter att ha besökt andra delar av Stockholm. Hammarby Sjöstad är inte är mycket till stadsbildning. Tanken var att gatuplanen skulle husera affärer och det gör de. Likadana affärer i varje kvarter. Hammarby Sjöstad måste inneha rekord i antalet blomsteraffärer, gym, inredningsbutiker och trendiga caféer. Medan det finns betydligt färre mötesplatser och torg.

Hammarby Sjöstad är misstänkt likt ett miljonprogramsområde. Inte till antalet bostäder förstås och lägenheterna är inte lika välplanerade som i de “gamla” miljonprogramsområdena.

Hur kommer våra kajkantshus och sjöstäder att se ut om 30 år? Kommer vi att ha dragit några lärdomar av hur vi handskats med miljonprogramsområdena? Hur kommer den yttre miljön att te sig, kommer fasaderna att palla med regn och rusk, kommer behoven av renoveringar att kunna tas om hand innan det har gått för långt och kommer inte minst köken att kunna anpassas till nya krav och trender?

Nu ska jag inte klaga mer. Jag trivs nämligen där jag bor. Men jag kan inte hjälpa att jag förundras. Vart tog den gamla hederliga samhällsplaneringen vägen? För att använda det gamla slitna uttrycket: vi bygger inte hus - vi bygger samhällen. Varför glömmer vi bort det hela tiden?

// Barbro Engman

 

Förskola i Hammarby Sjöstad, 2014.

Fasadrenovering i Hammarby Sjöstad, 2014.

 

Barbro Engman är ny krönikör för Archileaks.  Hon har tidigare varit ordförande för Hyresgästföreningen. Innan dess kommunfullmäktige, landstingsledamot och riksdagsledamot. Barbro har arbetat som folkhälsoplanerare, chef inom missbruksvården, utredare inom barnpsykiatrin, varit försäkringskasseanställd och fackligt aktiv. Hon är uppväxt i allmännyttan men har bott i alla upplåtelseformer. Barbro bor nu i hyresrätt i Hammarby sjöstad.