Hyresgäster - goda grannar eller en dålig affär? Postad av: Archileaks, Datum: 2017-02-10

Är det marknaden som ska bestämma vilka bostäder vi ska bygga? Vilka livsmiljöer får vi då? Barbro Engman diskuterar gentrifiering, bristande solidaritet och drivkrafter på bostadsmarknaden.

Vad är det egentligen som formar våra städer och bostadsområden? Är det ett gäng samhällsplanerare, arkitekter eller är det våra politiker som själva eller i samförstånd med andra grunnar på vad som karaktäriserar det goda boendet, den goda staden eller de utvecklande stadsmiljöerna och som sedan ser till att visionerna blir till verklighet?

Nix så är det ju tyvärr inte fast alla verkar vara överens om allas rätt till en god bostad, att det är viktigt med stadsutveckling och hållbarhet. För det finns verkligen mycket gott att hämta ur varje diskussion om vad som präglar det goda boendet i vid mening.

Men eftersom det finns hur många mäktiga intressen som helst som vill ha ett ord med i laget så är det snarare fråga om en dragkamp där alla drar hårt i sin tåt och där den som ha de starkaste ekonomiska musklerna och som fått flera att dra just i hens tåt vinner.

Resultatet blir för det mesta något helt annat än det som ursprungligen var tanken. Det tar ibland lång tid innan den totala förändringen av våra städer är genomförd. Men genomförd blir den.

Det mest tydliga förändringen går under benämningen gentrifiering. 

Det finns inget beslut i något politiskt eller annat forum där man slagit klubban i bordet och beslutat sig för att medvetet slå in på en linje där de små affärsidkarna ska bort och där en stor del av de boende ska bytas ut. Men så blir det. Hyresrätterna ombildades till bostadsrätter, bostadsrätterna blir bara dyrare och dyrare, de kvarvarande hyresgästerna renoveras bort eller tvingas bort på grund av hyreshöjningar.  

Fotoaffärer, fik, klädesbutiker, mataffärer och samlingslokaler ersätts av Starbucks, Espresso House, boutiquer, gym och ett oräkneligt antal nya lite mera exklusiva matställen.

Denna samhällsomvandling betraktas som följden av ett antal naturlagar som ingen rår på och som ingen därför kan göra något åt. För det går inte att ifrågasätta rätten att hävda att hyran måste öka väsentligt för näringsidkare och hyresgäster. Marknaden måste få avgöra anser både kommuner och fastighetsägare. Det är en ekonomisk naturlag precis som rätten att äga. Ut med det gamla och in med det nya. Och hux flux så har vi klivit så långt som det går från det vi ansåg vara det goda boendet. Det finns nu en ny ekonomiskt stark medelklass att ta hänsyn till och konsekvensen blir att skolan, vården, kollektivtrafiken och allt annat hänger med, utvecklas och får en annan form och innehåll till det bättre. Såvida inte dagiset fick flytta eller stänga igen när en bostadsrättsföreningen tog över och bestämde sig för att det var mera luckrativt att göra om det till lägenheter. 

Det helt motsatta händer i de områden dit de som tvingades bort flyttat, de som inte har en chans till ett eget boende utan bor kvar hemma, där de nyanlända bor inneboende hos varandra och där de trångbodda och de med de sämsta ekonomiska förutsättningarna bor. Där blir det ingen skjuts på skolan, vården, arbetstillfällena eller kollektivtrafiken. Där blir det tvärtom . 

Och inte heller i det fallet har det funnits några beslutsfattare som slagit klubban i bordet och beslutat sig för att nu jäklar ska vi jobba på att förändra det som gjorde Sverige berömt i utlandet, miljonprogrammet, så att det blir riktigt illa ställt där. 

Men politikerna har däremot bestämt att låta andra än de själva härska över alla de beslut som i grunden förändrar samhället. Eller så har de flyttat Svartepetter mellan sig

Något har de så klart bestämt till exempel hur vi ska fördela våra skatteintäkter och hur mycket var och en av oss ska betala i skatt. Hur det slår vet vi alla och det är de ansvariga för. Det blir till exempel snyggare gatubilder när renoveringar och tillbyggnader görs med hjälp av ROT-avdrag än det blir där varken renoveringar eller tillbyggnader görs.  Det finns en variation av butiker där människor har råd att handla än det finns där människor tvingas vända på slantarna.

Nu bygger man istället gentrifierat från början. Jag bor i Hammarby sjöstad ett till synes välmående och färdiggentrifierat område där man kan köpa sig en bostadsrätt för dyra pengar eller betala en förhållandevis hög hyra. Människor ser ut att ha det bra, båtarna ligger efter kajerna, caféer, restauranger och gym varvas utmed gatorna. Men det finns också det som irriterar de lyckligt lottade. Pensionärer exempelvis. De går sakta och förstår inte att hålla sig på sin kant.

Detta meddelas på Facebook liksom en diskussion om hur man höjer boendevärdet i Hammarby sjöstad. Ett förslag som framfördes var att minska antalet hyresrätter. Skulle det komma fram att man har sin bostadsrätt bredvid ett hyreshus kan det uppenbarligen gå illa, på något sätt. Nu går det inte att skilja ut i vilka hus det bor människor som betalar till banken från de som betalar till sin hyresvärd. Så om det inte är husen det är fel på så måste det vara något vaj på hyresgästerna. De drar ner boendevärdet. Varje försök till förtätning möts av högljudda protester. Men det är inget emot den proteststorm som kan uppstå när det ska bygga flyktingsboenden, hem för vård och boende, gruppboende eller något annat som är helt nödvändigt i ett civiliserat samhälle.  Det är mycket människor inte står ut med att ha i sin närhet. Inte undra på att vi inte förmår komma till rätta med den allvarliga segregation som präglar det svenska samhället när inte ens de som har det så mycket bättre än de flesta kan låta bli att dra igång debatter om hur de ska kunna kapsla in sig ännu mer.

// Barbro Engman

Barbro Engman är krönikör för Archileaks. Hon har tidigare varit ordförande för Hyresgästföreningen. Innan dess kommunfullmäktige, landstingsledamot och riksdagsledamot. Barbro har arbetat som folkhälsoplanerare, chef inom missbruksvården, utredare inom barnpsykiatrin, varit försäkringskasseanställd och fackligt aktiv. Hon är uppväxt i allmännyttan men har bott i alla upplåtelseformer. Barbro bor nu i hyresrätt i Hammarby sjöstad.

Featurebild: Flickr