"Jag laddade ner hela skiten" Postad av: Martin Nordahl, Datum: 2011-11-24

 

Joakim Häggström är en av arkitekterna på Gustav Appell Arkitektkontor som ligger bakom det vinnande förslaget  Kviba i tävlingen om Kvillebäckens nya saluhall i Göteborg. 

Grattis till vinsten. Hur tänkte ni när ni tog fram ert förslag?

Grunden var förståelsen av saluhallen som byggnadstyp. Det är ett intressant möte mellan kommersiellt och offentligt, och en byggnad som ställer extra stora krav på flexibilitet och användbarhet. Samtidigt är placeringen vid ett torg i en ny stadsdel väldigt inspirerande. Vi ville göra en vacker, byggbar och intelligent byggnad helt enkelt!

Vad händer  i arbetet med saluhallen?

--Som det ser ut drar det i gång direkt. Vi har redan börjat ta till oss kommentarerna från juryn för att utveckla förslaget. Målsättningen är att den nya saluhallen ska stå klar 2013.

Vilka förhoppningar har ni på den nya saluhallen?

--Stora, förhoppningen är att byggnaden ska bli en viktig knutpunkt i området, Kvillebäcken. Och att den även kan dra folk till sig från andra sidan älven.

Parallellt med att arbeta på Gustav Appell Arkitektkontor har Joakim Häggström också drivit egna projekt.

Du startade eget direkt efter examen från Chalmers 2008. Hur gjorde du då?

­­-- Samma dag som jag blev färdig arkitekt var löpsedeln ”Nu har finanskrisen nått Sverige” . Egentligen hade jag tänkt att jag skulle söka jobb på något av de större kontoren för att lära mig yrket och bli professionell, precis som att läkarna går AT-tjänst. Men det var tvärstopp, det fanns inte ett enda kontor som anställde.  Så tillslut gjorde jag det vi skämtat om under hela utbildningen:  jag satte upp lappar på lyktstolpar och hoppades på det bästa.

 Bland annonser för trädfällning och städfirmor fanns  Joakims lappar om hjälp med bygglov och mindre byggnader.Metoden som börjat som ett skämt blev framgångsrik och byggloven 


 

ledde  till större arbeten.  Under de senaste två åren har Joakim Häggström färdigställt flera villor under eget namn. Parallellt med den egna verksamheten har han arbetat  hos Gustav Appell Arkitektkontor  och Johan Paju arkitektur & landskap.

Hur tror du arkitekter kan arbeta tillsammans?

-- Min förhoppning är att Archileaks kan utvecklas till ett community, kanske framför allt för mindre arkitektbyråer. Jag tror arkitekter skulle kunna lära av musikbranschen, där finns mer välutvecklade former för samarbeten. Artister kan samarbeta under egna namn, men ändå göra projekt ihop: se hur Robyn kan samarbeta med Teddybears, eller hur Wu Tang Clans medlemmar gör låtar ihop och samtidigt kör solo. Innofficiellt finns det redan mycket samarbete inom arkitektbranschen, men jag tror att formerna skulle kunna utvecklas.

Hur har du använt www.archileaks.se?

-- Jag har redan laddat ner hela skiten. Archileaks är som gjort för mig som startade eget direkt efter examen. Det var ett stort jobb att få ordning på alla rutiner, i början var det en djungel. Ofta fick jag tag på några varianter av ett dokument som jag omformulerade till ett eget.

Kommer du dela ut någoting?

-- För adminstrativa dokument har jag kanske inte så mycket att dela ut. Däremot  skulle jag gärna dela med mig av detaljritningar, fast först  då byggnaderna varit uppförda ett tag. Ska jag dela ut något så vill jag veta att det fungerar i praktiken. Självklart ska det vara ok:at med beställaren också.

____________________________________________________

Bilder:

1. Gustav Appell & Joakim Häggström

2. Tävlingsförslaget Kviba, Gustav Appell Arkitektkontor

3. Ateljéhus av J. Häggström