Detaljen: Uppgrenna NaturhusDatum: 2016-03-17

Uppgrenna Naturhus är en evenemangs- /café- / konferensbyggnad i Uppgränna, norr om Gränna. Byggnaden är en hybrid mellan ett växthus och en träbyggnad med inspiration från ladans typologi. Läs mer...

Detaljen: KyrkbyskolanDatum: 2015-11-20

Okidoki! Arkitekter fick uppdraget att renovera och bygga om en högstadieskola till mellanstadieskola i Nödinge. Med ljus, färg och mönster gav de byggnaden ett lekfullt nytt uttryck. Läs mer...

Detaljen: StrömkajenDatum: 2015-10-16

Med ett läge mitt bland Slottet, strömmen, Grand Hôtel och Nationalmuseum är det svårt att veta var man ska vända ryggen till. Marge Arkitekter löste det genom att rita en byggnad utan fram- och baksidor. En sömlös skulptur i ett känsligt kulturområde. Läs mer...

Detaljen: House of PortsDatum: 2015-04-24

En byggnad som - bokstavligt talat - är långt utanför boxen kräver såklart en mängd lösningar som också är det. Läs mer...

Detaljen: Widerströmska HusetDatum: 2015-01-13

I månadens DETALJEN berättar Kod Arkitekter om sitt Widerströmska Huset. Detaljerna finns som vanligt för nedladdning i databasen! Läs mer...

Detaljen: CyklopenDatum: 2014-11-11

Cyklopen är en modern framgångssaga - ett fritt kulturhus i Högdalen, uppfört av eldsjälar i ständig motvind. Läs mer...

Detaljen: GruvanDatum: 2014-09-23

Stålets resa från järnmalm i berggrunden till bearbetad produkt – hur berättar man om den med en byggnad? Jonas Berg och Benjamin Gillner förklarar sitt vinnande bidrag i studenttävlingen "Nya ögon på stål" och delar detaljerna på Archileaks. Läs mer...

DETALJEN: Saluhallen i KvillebäckenDatum: 2013-10-31

Saluhallen i Kvillebäcken är nominerad till Kasper Salin-priset. "Byggnadens materialpalett är vald för att vara robust vacker och tålig över tid; fasader med göteborgsgult tegel och stålglaspartier, en exponerad stomme av obehandlad betong och räcken av rostfritt stål." Läs mer...

Röhälla 1:27Datum: 2013-08-15

En tillbyggnad, smal som en tågkupé, i massivträ var det som efter tio års skissande fullbordade familjen Silfverhielms öländska sommarhus.

Detaljerna för Röhälla 1:27 finns även att ladda ner i Archileaks databas.
http://archileaks.se/databas/fil/452/ Läs mer ...

Väggen i Garnisonens gula galleriDatum: 2013-04-05

Med sin 347 meter långa fasad sträcker sig Garnisonen längs Karlavägen i Stockholm. Byggnaden har tidigare pekats ut som en av Stockholms fulaste, men inuti det enorma kontorskomplex finns väggen som kanske är en av Stockholms vackraste.

“ Vi frågade oss aldrig om det var vackert, vi frågade oss om det var riktigt.” Läs mer ...

Nordisk ljus på arenaDatum: 2013-03-20

"Med det nordiska ljuset som inspiration valde vi en transparent fasad så att besökarna kan se ut över staden"
Här delar White Arkitekter med sig av detaljer och berättar om hur de har arbetat fram fasaden till Tele2 Arena.

"Utan datorns hjälp att parametrisera hade projektet inte varit möjligt att genomföra. I ett stort antal olika prototyper och mockups har vi kunnat styra.." Läs mer ...

FryndesholmhallenDatum: 2012-09-28

Chris Thurlbourne har ritat ett kulturcentrum där allt syns. Högt och lågt om vart annat. Läs mer...

Höj och sänkbar vägg SkogskyrkogårdenDatum: 2012-08-20

Se hur Gunnar Asplund får en hel fasadvägg av glas och brons försvinna ner i marken. Vi studerar den höj och sänkbara väggen i Heliga korsets kapell på Skogskyrkogården.

Läs hur mekanisten, reparatören, filmaren och arkitekturmuseets sakkunniga i arkitektur beskriver maskineri och upplevelse av detta Asplunds storverk. Läs mer ...

Kyrka i MortensrudDatum: 2012-02-23

En kyrka utan upprepningar, i samspel med sin omgivning. Ta en närmre titt på detaljerna från Jensen & Skodvins kyrka i Mortensrud.

Kyrkan är belägen på toppen av en liten bergskam, omgiven av stora tallar och en del bart berg. Ingen sprängning och schaktning behövdes förutom att vi försiktigt lyfte bort det tunna jordtäcket. Läs mer ...

Skogssauna, TomteboDatum: 2011-10-19

I anslutning till en äldre sommarvilla har representativa lokaler för bad funnit en både nytänkande och självklar placering. Med stöd i antikvarisk expertis och timmerbyggnads-traditioner har våningshöga limträskivor placerats som

lameller på en axel längs siktlinjen för ett tidigare skyttevärn. Ömsom bildar lamellerna rum och ömsom lämnas utblickar mot granskogen, vilket ger ett skirt ljusflöde i byggnaden. Utåt smälter de tjärade och ohyvlade Läs mer ...