Ketchupeffekt i bostadsbristens kölvatten Postad av: Archileaks, Datum: 2016-01-29

Vi som är lite mer intresserade av bostadspolitik blir alltid extra glada när diskussionen tar fart. Det enda problemet är att diskussionen alltför ofta tar fart när det inträffat någon skandal av något slag. En offentlig person, vanligtvis en politiker, som är inblandade i en lägenhetsaffär är en skandalklassiker. 

Men bostadspolitikens egen ketchupeffekt slår också till med jämna mellanrum. Ketchupeffekten uppstår när det plötslig står klart för alla på en och samma gång att det är bostadsbrist och dessutom en omfattande sådan. Miljonprogrammet tillkom efter en sådan ketchupeffekt. Den utlösande faktorn den gången var en TV intervju med Tage Erlander som inte kunde ge ett bra råd till ett ungt par som sökte bostad. Visserligen hade Socialdemokraterna redan på partikongressen 1964 beslutat om att det måste byggas 1 miljon bostäder men det fick inte den nervös Tage Erlander fram när han ställdes i för det nya fenomenet, tuffa TV utfrågare. Socialdemokraterna förlorade kommunalvalet 1966 men 1968 hade Tage Erlander övat in ett bättre svar och socialdemokraterna fick 48% i riksdagsvalet.

Lubbe Nordströms bok, Lort Sverige, fick igång inte en debatt som ledde till att det blev synligt för var och en vilka urusla och hälsofarliga bostäder vi hade. Allmännyttan stod också för en större bostadspolitisk uppryckning. Bostadsstandarden tog sig liksom byggandet. Det finns en hel del exempel genom tiderna när bostadspolitiken lyft och fått ett innehåll. Men så kommer svackorna i spåren av finanskriser och skatteomläggningar. 

Nu befinner vi oss återigen i en svacka där byggandet av bostäder varit för lågt i flera decennier. Men så har vi tack och lov ketchupeffekten som har slagit till igen. Alla fattar nu att vi har en enorm bostadsbrist. Nu kommer det ett bostadspolitiskt lyft igen. Eller så kommer det inte. Det beror helt och hållet på i vilken riktning diskussionen går. Innan det kommer några storstilade handlingsprogram, så måste vi passera skedet när den nuvarande regeringen skyller på den gamla regeringen som skyller på den nuvarande regeringen. Men alla har de innehaft makten när bostadsbristen vuxit till sig. Vi har exempelvis haft en babyboom som nu har nått bostadsköålder och mer än så. Vi har haft en urbanisering som pågått i årtionden. Vi har haft en ständigt pågående ström av flyktingar som visserligen eskalerat men som också blir det yttersta beviset för vilket uruselt utgångsläge vi har.

Bara för något år sedan hävdade Boverket att ”En vanlig uppfattning är att det råder stor bostadsbrist, och att det självklara sättet att möta problemet måste vara att stimulera ett ökat bostadsbyggande, eller åtminstone undanröja alla eventuella hinder för ett bostadsbyggande. Vi undersöker här i stället om det befintliga bostadsbeståndet kan utnyttjas bättre och tittar närmare på huruvida bruksvärdessystemet är samhällsekonomiskt effektivt.”

Men nu tycker även Boverket att det råder stor bostadsbrist och att det självklara sättet att möta det är ett ökat bostadsbyggande. Många av dem som länge har varit medvetna om att det är bostadsbrist har varit engagerade i frågan om det går att ändra regler så att bostadsbyggandet tar sig. Trots en och annan regelförenkling har inget i grunden förändrats. Det vore oerhört ledsamt om det inte gick att ta sig ur regelsnacket. Det måste till mer.

Nu har regeringen kallat till blocköverskridande samtal. Sådana brukar sluta med någon kompromiss där alla fått något. Alla ska komma ut ur samtalen och vara lite smånöjda men de kommer ändå fortsätta bråka på varandra eftersom de ville så mycket mer om de fått bestämma allt själva.

Margot Wallström är det senaste exemplet på hur en lägenhetsaffär kan trigga igång en debatt om hur det står till på hyresmarknaden. Förvirringen är total. De ledarsidor som med jämna mellanrum kräver att hyresmarknaden ska avregleras verkar inte ha en susning om hur de regler ser ut som de vill avskaffa. Hur vårt hyressättningssystem, som det är formulerat i hyreslagstiftningen, funkar är det inte många som verkar ha några större kunskaper om. Men hur hyrorna ser ut på Blocket det vet de.

Så Blocket, denna handelsplats i stort och smått, har ersatt SCB och lagboken och betraktas som en sanningskälla i den offentliga debatten.

I politiken är det nya huvudrollsinnehavare, nytt manus och nytt scenario. Så det kan komma ut lite vad som helst ur de bostadspolitiska partisamtalen. Inget mer än på marginalen kommer göras när det gäller villkoren för det ägda boendet. Och det bekräftade Jan Björklund (L) mycket riktigt i Dagens Eko (29/1). Ska man förändra ränteavdragen så ska villaägarna kompenseras. Man kan ju inte försämra ekonomin för människor tycker Björklund och ställer det som ultimatum i partiförhandlingarna. Däremot har Björklund (L) inga som helst problem att försämra ekonomin för hyresgästerna. Så på hyresmarknaden lever man som vanligt farligt. Moderaterna “stängde dörren” för marknadshyror på sin partistämma i Gävle för några år sedan. Men eftersom Reinfeldt är utraderad ur det moderata minnet så kan nog dörren öppnas i alla fall på glänt för att släppa in Centerpartiet och numera även Liberalerna. Jan Björklund är den nya marknadshyresförespråkaren och lägger förslag som Anders Borg var inne på men av rationella skäl drog tillbaka. Men Borg är ju även han utraderad ur det moderata minnet så där kan ju Liberalerna få till en öppning som inte fanns tidigare.

Fastighetsägarna vädrar morgonluft och hoppar av hyresförhandlingarna för att visa vilket eländigt system förhandlingar är. Men Löven gillar till skillnad från Fastighetsägarna förhandlingar och hoppas säkert på att ett givande och tagande i politiken ska ge resultat. Och så är det också med förhandlingar på hyresmarknaden.

Jag hoppas att de politiska förhandlingarna är av samma kvalitet som hyresförhandlingarna. För de har pallat med hög-lågkonjunktur, finanskriser och skatteomläggningar och gynnat både näring och konsumenter. Men nu hoppas Fastighetsägarna på ytterligare lite klirr i kassan. Ge dem inte det. 

Om det är några som behöver lite klirr i kassan så är det hyresgästerna.

//Barbro Engman


Barbro Engman är krönikör för Archileaks. Hon har tidigare varit ordförande för Hyresgästföreningen. Innan dess kommunfullmäktige, landstingsledamot och riksdagsledamot. Barbro har arbetat som folkhälsoplanerare, chef inom missbruksvården, utredare inom barnpsykiatrin, varit försäkringskasseanställd och fackligt aktiv. Hon är uppväxt i allmännyttan men har bott i alla upplåtelseformer. Barbro bor nu i hyresrätt i Hammarby sjöstad.

Bild: från Flickr