Krävs bostadsbubbla för billiga hyresrätter? Postad av: Archileaks, Datum: 2014-11-07

Jag har varit en sväng till USA. Där stötte jag på The Rent Man, Charles J Urstadt. Han har troget försvarat den lag om hyresreglering från 1971 som bär hans namn, the Urstadt Law. Charles J Urstadt är en nu 86 årig man som genom alla årtionden stått upp för den lag om hyresreglering som de flesta stora städer i USA har infört. Den extrema motsatsen alltså till den jämngamla svenska varianten av The Rent Man, Assar Lindbeck. Han har under lika lång tid som Urstadt i marknadsekonomins förlovade land försvaret hyresregleringen bekämpat den svenska varianten av hyresregleringen.

Likheterna mellan USA och Sverige är förvånansvärt många trots alla olikheter. Charles J Urstadt säger att det finns och alltid har funnits motstånd mot lagen. Men att ett oräkneligt antal politiker genom åren i smyg har tackat honom. I hemlighet är de lyckliga över hyresregleringen men de får röster på att vara olyckliga, säger han.

Vem som är lycklig respektive olycklig i Sverige är svårt att säga. En förkrossande del av svenskarna verkar i alla fall vara lyckliga. De gillar vår hyressättningsmodell och det finns heller inga röster att hämta för de politiker som vill införa marknadshyror. Om de inte är direkt lyckliga så är nog en hel del politiker och fastighetsägare i alla fall tillfreds med sakernas tillstånd. Fast det är något de smyger med även här, åtminstone fastighetsägarna. Det borde vara dags att komma ut ur garderoben. Vår variant av det många gillar att kalla hyresreglering har utan tvekan gynnat både fastighetsägare och hyresgäster. Det är väl därför det finns kvar system som syftar till att hålla nere hyreshöjningarna både här och i USA. Svårare än så är det nog inte.

Från fönstret på 118th Street i Harlem i New York behövde jag bara kasta en blick ut på gatan för att konstatera att gentrifieringen har fullbordats. Och det sprider sig. 

I takt med att områdena rustas flyttar först McDonald’s in för att över tid följas av butiker med högre status. Högst på detta ”gentrifieringsindex” anses Starbucks vara. Så förmodligen är det redan kört för många av våra storstäder där Starbucks etablerar sig med rekordfart. Om man nu ska tro på gentrifieringsindex. Och det ska man väl? Annars går det ju att titta på den förändring av vilka som bodde och vilka som nu bor som skett, vilket ju är precis det som avses med begreppet gentrifiering. In med de nya och penningstarka grupperna och ut med de betalningssvaga. Precis som här.

Här hemma har vi något som lite gulligt benämns +55 boenden och några försök till gated communities har gjorts. Må det aldrig ta sig. Vare sig det handlar om ungdomsbostäder, +55 eller -100. Vi har visserligen en lång bit kvar till de pensionärsreservat som är så förhärskande i Florida. Husvagnsstäderna ligger utspridda och garanterat isolerade från de stora husen på golfbanorna där beväpnade  vakter, staket och bommar håller de obehöriga på avstånd. Det finns gott om utrymme i Florida men ändå inte.

Att hyra är populärare än någonsin i USA. Inte konstigt alls. USA har haft sin beskärda del av bostadsbubblor och ständigt höjda bostadspriser. Många har kommit loss från den krisdrabbade ägandemarknaden och kan nu andas ut på den betydligt tryggare hyresmarknaden. Att hyra är populärt i Sverige också, om det nu funnits något att hyra vill säga. Vi kanske måste invänta en bostadsbubbla vi med, innan det sker en omsvängning till en satsning på hyresrätter till rimliga hyror. Gammal hederlig ambition som inte gått ur tiden, bara vilat upp sig lite. Med noll ränta och lite politiska initiativ på det så kanske ändå Sverige slipper ta den amerikanska nedförsbacken.

// Barbro Engman

118th Street, New York 2014.

Florida 2014.

 

 

 

Barbro Engman är krönikör för Archileaks.  Hon har tidigare varit ordförande för Hyresgästföreningen. Innan dess kommunfullmäktige, landstingsledamot och riksdagsledamot. Barbro har arbetat som folkhälsoplanerare, chef inom missbruksvården, utredare inom barnpsykiatrin, varit försäkringskasseanställd och fackligt aktiv. Hon är uppväxt i allmännyttan men har bott i alla upplåtelseformer. Barbro bor nu i hyresrätt i Hammarby sjöstad.