Kvinnliga handledare - här är listan! Postad av: Archileaks, Datum: 2015-08-28

På måndag börjar skolan! Studenterna vet ännu inte vilka deras lärare och handledare är men en inte helt omotiverad gissning är att hen är en han.

För ett tag sen publicerade tidningen Arkitekten en undersökning som visar att könsfördelningen bland professorer anställda på Sveriges arkitektutbildningar är ojämn - endast 32% är kvinnor. Dessutom är de manliga professorernas löner högre.

I vintras la också Archileaks arkitektutbildningarna under genusluppen, då med särskilt fokus på de personer som anställs som handledare. De studenter, kursansvariga och tidigare handledare vi pratade med vittnade alla om en upplevd obalans.

Undersökningen vi lät genomföra visade en bättre statistik än väntat men fortfarande behöver skolorna jobba systematiskt för att uppnå jämnställdhet. Och självklart vill Archileaks hjälpa till på traven.

Tillsammans med Rättviseförmedlingen efterlyste vi namn på grymma kvinns som ville vara handledare. Nu har de satt ihop en lista med namn som hjälp till de som rekryterar. 

Listan ligger här på Archileaks och är öppen för vem som helst att komplettera. Gör det. Varje litet steg, ni vet.