Liljevalchs Wild Card Postad av: Archileaks, Datum: 2013-03-11

I fredags offentliggjorde vilka kontor som ska tävla om tillbyggnaden av konsthallen Liljevalchs på Djurgården. Juryn har valt ut fem team (man hade för avsikt att välja ut fyra). Speciellt med tävlingen är att arrangören  Stockholm Stad bestämt sig för att välja ut ett oetablerat arkitektkontor - ett wild card. Juryns val blev Petra Gipp, och därmed finns ytterligare en början på en svensk definition av wild card.

Petra Gipp är utbildad på Konstakademin i Köpenhamn och driver sen 2009 Petra Gipp Arkitektur . Petra Gipp drev tidigare tillsammans med Katarina Lundeberg kontoret Strata, vilka bland annat belönades med Arkitekturs debutpris 2007.

Mest spektakulärt är kanske närvaron av den japanska arkitekten Kengo Kuma (som gått samman med svenska Belatchew arkitekter och Sweco + konstnären Ulrika Wärmling). Övriga team leds av mer väletablerade nordiska kort som Snøhetta och Lundgaard Tranberg samt ytterligare ett helsvenskt team med Wingårdhs vid taktpinnen.Fullständig lista på utvalda team:

Petra Gipp med Ulf Nordfjell och Sune Nordgren.Ur juryns motivering “Ett eget idéburet uttryck med skulpturala kvaliteter” + “väl valda referensobjekt som inte alla är genomförda med en god hantering av projekt i kulturhistoriska miljöer” +“en självständig analys”.

Kengo Kuma med Belatchew Arkitekter, Sweco och Ulrika Wärmling.Ur juryns motivering “Konstnärligt inriktad arkitektur” + “väl hantera skala, ljus och material i kombination”, “gestaltning av fasad och skala är extraordinaärt och suggestivt hanterad”.

Lundgaard Tranberg med Charlotte Sabroe och Finn Reinbothe.
Ur juryns motivering “Referensobjekten visar på stor erfarenhet av mycket relevanta projekt med funktion och logistik i en tydlig form”.

Snøhetta med Jorunn Sanners och Greger Ulf Nilsson.Ur juryns motivering:“Mycket relevanta referensobjekt” som visar på “bredd och djup med god materialkunskap och erfarenhet av tekniskt intensiva lokaler med specifika krav”

Wingårdhs med Ingegerd Råman, Claes Söderquist och Petter Hauffmann. Ur juryns motivering “intressant konstellation av gedigen gestaltningsfömåga och konstnärlig stringens”

Mer information om tävlingen

 

Bild: Petra Gipp Arkitektur: Ulriksdals Begravningsplats Ekonomibyggnad