Archileaks live: Gentrifiering som positiv kraft? Postad av: Archileaks, Datum: 2014-11-28

Kan gentrifiering vara en positiv kraft i staden? Vad kan man åstadkomma med urbana interventioner och tillfällig arkitektur? Ines Ulrike Rudolph var projektledare för utvecklingen av den före detta flygplatsen Tempelhof i Berlin. Nu kommer hon till Göteborg och vi bjuder in till öppen föreläsning med henne och debatt med bl. a Catarina Thörn, Björn Siesjö och Patrik Andersson i panelen.

- Att prata med Ines är som att ha en telefonlinje in i framtiden, de stadsbyggnadsprojekt som bubblar i Göteborg gjorde de i Berlin för 3 år sedan, säger Ulf Barkan som jobbar med Stadslandet. 

Ines Ulrike Rudolph driver tillsammans med Gabor Stark arkitektkontoret TX - büro für temporäre architektur. De fokuserar på de tillfälliga och programmatiska aspekterna i urbana transformationsprocesser. TX grundades år 2000 är idag verksamt i både Berlin, Tyskland och Caterbury, UK. Mellan 2010 och 2013 var Ines Ulrike projektledare för utvecklingen av den före detta flygplatsen Tempelhof i Berlin - ett projekt med flera likheter i utvecklingen av Frihamnen här i Göteborg. I Tempelhof knöt hon samman tillfälliga interventioner och småskaliga aktörer på platsen med områdets långsiktiga utveckling mot att bli Berlins nya stadsdel. 

Efter Ines Ulrikes föreläsning följer en paneldebatt. Vilken vision och målbild eftersträvar urbana interventioner och tillfällig arkitektur? Är gentrifiering en positiv kraft i staden?

I pauserna visas Camillia Topuntolis skildringar av nya stadsdelar i Milano och Oslo. Camilla Topuntoli är italiensk/tysk masterelev på Valands filmskola. 

I panelen:

Catharina Thörn, forskare i kulturstudier med fokus på gentrifiering.

Björn Siesjö, Göteborgs stadsarkitekt.

Patrik Andersson, samordnare i Yimby. 

Plats: Korsettfabriken, Kastellgatan 1

Tid: torsdag 4 december, 17:15 - 19.30

Föreläsning och debatt på engelska

Alltihop är gratis men antalet platser begränsade.

Vi bjuder såklart på nåt att dricka och tugga på!

.