Missa aldrig en föreläsning om arkitektur Postad av: Archileaks, Datum: 2012-03-06

Missade du senaste gästföreläsningen? Eller sneglar du längtande mot andra städers föreläsningsserier och undrar varför din favoritarkitekt aldrig besöker din stad?

Vi har i så fall löst ditt problem.  Archileaks kommer samla alla Sveriges arkitekturföreläsningar i en öppen katalog 

Först ut är Arkitekturmässan, Chalmers Tekniska Högskola och KTH Arkitekturskolan, och fler är på väg.

Anders Breitholtz, en av initiativtagarna till Arkitekturmässan  ser fördelar med att samla föreläsningarna på en gemensam öppen plattform.

­– Vi tycker att Archileaks är ett bra initiativ och vill sprida vår information i samma anda. Det är viktigt för oss att nå så många som möjligt för att kunna påverka branschen.

Leif Brodersen prodekan på KTH Arkitekturskolan framhåller även han möjligheten i att nå en större publik.

­– Det är en viktig del av universitetens uppdrag gentemot samhället, och kallas den tredje uppgiften. Med det menas att utöver forskning och utbildning är det högskolornas och universitetens uppgift att dela med sig av kunskap och engagera samhället. För oss på Arkitekturskolan är det dessutom viktigt att förstärka kopplingen till praktiker och branschen i stort.

Sten Gromark, proprefekt och vice prefekt Master  Programmes in Architecture på Chalmers Arkitekturutbildning, delar målsättningen att nå utanför akademin,

 

 

– Vi har den högt ställda ambitionen att åstadkomma en debatt som engagerar både studenter, forskare och praktiker – hela arkitektursfären. Vi bjuder in internationella profiler som erbjuder nya referenspunkter, personer som utvecklar arkitektyrket.  Urvalet av föreläsare är ett kollektivt arbete, där även studenter är aktiva.

Att det skulle vara några konflikter mellan att publicera föreläsningar och att behålla publiken tror han inte,

– Att publicera föreläsningarna på internet är för oss mer ett sätt att göra reklam för de kvalificerade evenemang som erbjuds på Chalmers än att ersätta den riktiga händelsen. Det ger en bild av den levande debatt som pågår. Det ger skolan profil.

Vi på Archileaks hoppas att fler arrangörer kommer att ansluta och ge fler möjligheten att ta del av deras inspirerande talare.Är du arrangör? Tveka inte att höra av dig till vi@archileaks.se så berättar vi mer. Det samma gäller om du har tips på föreläsningar vi har missat.

Stort tack till Arkitekturmässan, Chalmers Tekniska Högskola och KTH Arkitekturskolan som sprider sina föreläsningar.

Mycket nöje!

Källa: bild  av Tom Hubbard