Start för Europan 12 Postad av: Archileaks, Datum: 2013-03-22

I måndags startade den tolfte upplagan av Europan, en tävling för arkitekter under 40 år. Europan arrangeras vartannat år och är en av världens största arkitekttävlingar med ca 2000 tävlande och 50 tävlingstomter runt om i Europa. I år är det Svenska engagemanget större än någonsin, med fem deltagande kommuner; Haninge, Kalmar, Kristinehamn, Höganäs och Hammarö.

Nytt för i år är att även landskapsarkitekter och fysiska planerare kan bilda tävlingslag. Tidigare har det bara varit en person med arkitektexamen som kunnat bilda en tävlingsgrupp. Breddningen visar på en rörelse mot mer planeringsinriktade tävlingsuppgifter och öppnar för nya typer av samarbeten mellan planerare, landskapsarkitekter och arkitekter.

De aktuella tävlingsområdenas placering  speglar den ekonomiska situationen i Europa: Tyskland, Frankrike, Holland och Sverige har många områden medan länder som Italien, Grekland, Spanien och Portugal tillsammans har få. 

Vilka får delta i Europan?

Arkitekter, landskapsarkitekter och fysiska planerare under 40 år med en europeisk examen eller arbetande i Europa får bilda team, så länge som det finns en examinerad arkitekt med i teamet.

 

När ska man lämna in?

Sista inlämnings- och anmälningsdatum för Europan 12 är den 28 juni 2013.

Det svenska sekretariatet för Europan12 drivs av Anders Holmer och Mikael Frej, som till vardags arbetar på UNIT Arkitektur. 

— Om man funderar på att någon gång göra en tävling så är man nästintill dum om man inte gör Europan. Här snittar antalet inlämnade förslag på ca 30, att jämföra med allmänna tävlingar som ofta drar över hundra. Oddsen är helt enkelt bättre! hävdar Mikael Frej som tidigare vunnit Europan 7 tillsammans med tillsammans med Anders Olausson och Joakim Lyth.

På hemsidan för Svenska Europan kan ni följa deras arbete med Europan och ha koll på kommande föreläsningar. Info och material om de olika tävlingstomterna finns på Europans centrala hemsida

DE SVENSKA TÄVLINGSTOMTERNA

Kristinehamn kommun

Kalmar kommun

Haninge kommun

Hammarö kommun

Höganäs kommun

 

 

DE NORSKA TÄVLINGSTOMTERNA

Asker

Ås

Baerum

 

 

DE DANSKA TÄVLINGSTOMTERNA

Köpenhamn

AalborgDE FINSKA TÄVLINGSTOMTERNA

Helsinki

Kuopio