Teos skalgubbar Postad av: Stina Nyberg, Datum: 2013-01-14

skalgubbar.se delar Teo Javanaud Emdén med sig av en ständigt växande samling skalgubbar, som livar upp arkitekturvisualiseringar världen över. Ett projekt som från början handlade om att pynta sina skolprojekt med vänner, spred sig snabbt världen över. Den senaste användaren heter Kazuyo Sejima. Hur kommer det sig att du ger bort dina gubbar Teo?

Idén kom när jag och en vän gjorde visualiseringar till ett skolprojekt som vi skulle fylla med människor. Vi letade på internet utan att hitta några som vi tyckte passade eller var i tillräckligt bra upplösning. Där såddes ett frö och några veckor senare föddes skalgubbar.se.
Jag hade letat ett tag efter ett litet webbprojekt att jobba kontinuerligt med, så det passade väldigt bra. De flesta skalgubbar som är gratis är slarvigt urklippta, lågupplösta och svårtillgängliga. Jag kände att jag kunde bidra med något bättre.

Vilka är skalgubbarna på sidan?
Människorna på bilderna är mina vänner och min familj, vilket är extra kul för mig som känner allihop. Det är inte meningen att det ska vara ett komplett arkiv skalgubbar för alla ändamål och situationer. Det känns trevligare att hålla mig till mina vänner och fortsätta ha det som en personlig samling, med så noga utskurna gubbar som möjligt.

Vad tycker de om att bli utklippta sådär?
Jag tror de känner sig lite smickrade och tycker det är kul.  Även vänner som vanligtvis inte vill vara med på bild tycker det känns helt okej att vara skalgubbar, när de blir avbildade helt kontextlöst. Jag hänger inte ut någon vid namn. Men de som vet, de vet.

Min personliga favorit är en gammal bild på min pappa som gör sig till framför kameran, en bild jag jag har sett hela mitt liv. Den försöker jag själv använda så ofta jag kan.

 

Varför lägga upp allt på en blog?
Jag har alltid varit intresserad av fri mjukvara så det kändes självklart att lägga upp ut skalgubbarna gratis. Det är också det enklaste sättet för mig att komma åt gubbarna själv. Det känns fantastiskt att blanda ut alla beigegrå amerikaner i låg upplösning som finns där ute med mina färgglada vänner, vilket nog är det bästa med det här projektet egentligen.

Hur många är det som använder dina skalgubbar?
Jag har inte gjort någon reklam eller marknadsföring, utan kastade bara ut sidan på internet och sedan uppdaterat regelbundet, vilket under 2011 genererade ungefär 5-10 besök om dagen. För någon vecka sedan “exploderade” sidan enligt statistiken, i Asien. Av någon anledning är den extra populär i Australien. Besökssiffrorna ökar hela tiden och den senaste månaden har jag haft över 70000 sidvisningar.

Var någonstans har du sett dina gubbar?
Jag ramlar över mina gubbar lite överallt, speciellt vid projekthängningsdags på Chalmers såklart.

Mina skalgubbar åtminstone varit med och vunnit tre arkitekturtävlingar som jag känner till. Men mestadels så återfinns dem i arkitekturvisualiseringar, men även i andra projekt. Ett företag i som gör dagsturer till olika college för highschoolstudenter hörde av sig och upplyste mig om att de använde mina skalgubbar på sina posters. Senaste skalgubbespottingen var på Sanaas förslag till ett campus till Bocconiuniversitet i Milano. Det kändes sjukt stort!

Vad händer här näst?
Jag börjar närma mig tvåhundragubbarsjubileum, så då tänker jag hitta på något ball sätt att fira. Annars kommer jag fortsätta att lägga till nya skalgubbar i vanlig ordning, så mina vänner kommer inte gå säkra. Nästa steg att lägga upp en parallell blogg som listar projekt där mina skalgubbar livar upp stämningen... Jag har precis listat ut hur det ska gå till, så det kommer upp på sidan framöver, men ingen brådska på taket!

 

SANAA förslag till  Bocconi Universitetets campusområde

 Det vinnande förslaget av Kakeltävlingen 2012

Det vinnande föslaget av Nya ögon på Stål

 

Det vinnande förslag till Domus Vitae. bild: Tomas Ghisellini Architetto