Tre vinnare i Paviljongtävlingen Postad av: Archileaks, Datum: 2013-05-30

Det blev tre vinnare i Stockholms stads allmänna tävling om en mobil pavljong. Bland 149 inlämnade bidrag valde juryn att dela förstapriset mellan tre av förslagen. De vinnande lagen kommer att dela på förstaprissumman, vilket innebär 200.000 kronor till varje lag. Tävlingen arrangerades av fastighetskontoret, i samråd med Sveriges Arkitekter.

Paviljongerna ska kunna användas i olika typer av miljöer. Planen är att ersätta dagens brokiga flora av urbana paviljonger med en mer enhetlig och istället låta näringsidkare hyra de nya paviljongerna av Stockholms stad.“Kan paviljongerna bli symbol för visionen ”Ett Stockholm i världsklass” ? ” frågar sig juryn i sitt utlåtande.

 Juryn svårigheter att skaka fram en vinnare motiveras med det problematiska  i att en byggnad ska fungera i stadens samtliga rum. Spår av självkritik  mot tävlingens mål med enhetliga paviljonger kan spåras i juryns utlåtande:

“en byggnad som ska möta olika funktionella krav, där varje plats på vilken den ska placeras skapar unika och oförutsägbara omständigheter, är svår- hanterbar. Att skapa en sådan universalbyggnad är i någon mån orimligt och övermäktigt. .... Hur ser en sådan skapelse ut som ska fungera överallt? ”

Hur väl det fungerar återstår att se. Nästa steg är enligt arrangören  att börja med att bygga ett exemplar av varje vinnarförslag.

 Tävlingsjuryn bestod av:

•    Madeleine Sjöstedt, kultur- och fastighetsborgarråd
•    Juan Copovi Mena, fastighetsdirektör
•    Pontus Werlinder, chefsarkitekt
•    Karolina Keyzer, stadsarkitekt
•    Pia Krensler, stadsträdgårdsmästare
•    Ulf Mannestig, restauratör
•    Ola Hedén, Hötorgshallen
•    Rachid Lestaric,  representant Sveriges Arkitekter
•    Beata Denton, representant Sveriges Arkitekter


Läs mer om tävlingen här.

Läs mer om andra paviljonger här.

 


De vinnande förslagen:

DalahästenFörslagsställare: Saga Karlsson, Linda Oredsson
Motivering: En inbjudande och estetiskt gestaltad paviljong där konstruktionen ger formspråket. [...] Igenkännbarheten är mycket stor; med sin tjocka snittyta och väl utförd kan den bli ett litet smycke.

Symbotecture. Förslagsställare: Peter Larsson, Astrid Lötte, ARCH GmbH & CO
Motivering: “ En konsekvent genomförd symbolarkitektur med en kiosk som ändrar skepnad efter dygnet.”

Stadsreflektioner. Förslagsställare: Renato Adriasola Orellana, Camilla Lindberg, Hanna Skoglund
Motivering: “Ett förslag med en tilltalande enkelhet i design och byggbarhet. Med speglingseffekten kommer kiosken att leva med stadens förnyelse och förändring”