Vem borde få priset? Postad av: Archileaks, Datum: 2013-04-24

Du har väl inte missat att du kan nominera pristagare i alla kategorier  inför nästa års Arkitekturgala?

Sveriges Arkitekter uppmanar alla att nominera fritt (“Var inte ödmjuk – tipsa gärna om egna projekt”) så vi tar dem på orden. För är inte beskrivningen av Kritikerpriset “ den som gjort den mest anmärkningsvärda insatsen för att stärka ett initierat samtal om arkitektur och samhällsplanering under de senaste åren”  med förlov sagt som klippt och skuren för Archileaks.

För i ärlighetens namn var fjolårets Arkitekturgala en rätt sömnig historia. Men i år har kanske vinden vänt, och 2013 kan bli året då svensk arkitektur vågar ta klivet in i samtiden. För det kan inte vara en slump att holländska UN Studio (2 år efter lanseringen av Archileaks)  nyss valt att ombilda sig som ett open source-kontor.

 

För oss är Archileaks är en vision under förverkligande. Om hur  information och dokument skulle kunna leva i och genom arkitekturen och medverka till att skapa en mer inkluderande utbyteskultur. Om mer arkitektur och mindre adminstration.

Betydelsen av ett generös erfarenhetsutbyte kan inte underskattas - arkitekter har länge saknat en samlingsplats som utgår ifrån samtida behov. Vi måste släppa fri den oerhörda kunskap som finns inom arkitektkontorens svarta lådor. 

Fast nu vill vi höra era röster. Vem tycker du bör få Kritikerpriset?  Vem har gjort mest för ett “ initierat samtal om arkitektur och samhällsplanering”?

Och glöm inte bort att nominera! Oavsett om ni röstar på oss eller om har någon annan kandidat ni anser bör få priset. Nominera gör du här. Föreslå projekt före den 30 april.

Bild från Avgrunden av förra årets mottagare av kritikerpriset: Annika von Hausswolff & Jan Jörnmark