Byggkostnad

Byggkostnaden består av projektering och entreprenadkostnad. Till projektering räknas konsluter som arkitekter, konstruktörer, etc; till entreprenadkostnad räknas bygg- och markarbeten etc.

Byggkostnaden är en del av produktionskostnaden.

Ett sätt att sänka byggkostnaden (och i förlängningen produktionskostnaden) är att använda fabriksgjorda husmoduler. Några exempel:

  • Hudiksvall (2013). Hudiksvallsbostäder har byggt flerbostadshus som är delvis förproducerade och, enligt egen utsago, sänkt kostnaderna.

”Här bor nu hyresgäster i åldern 70+. Trots att husen bara är två våningar höga har de hiss och lägenheterna har balkong eller uteplats. En tvåa på 60 kvadrat kostar 6 500 kronor i månaden och för en trea på 72 kvadrat får de betala 7 500 kronor.” (Se Hyreshusen som blev mycket billigare). .

”en fabrikstillverkad hustyp som togs fram genom en SABO-tävling just för att göra det möjligt att pressa kostnaderna vid nybyggnation." (Se Nytt sätt att bygga billigt hoppas ge nya Öbo-lägenheter i Vintrosa). .

Relationen mellan byggkostnad och kostnad för den boende är omdebatterad, se bland annat Staffan Carenholms Vi kan inte seriebygga staden.

Övriga källor: Begrepp i bygg- och fastighetssektorn; Kalkylering