Laminatgolv

Bild tagen från Svenska Wikipedia

Laminatgolv är ett golv med en imitation, vanligen en dekoration av trä, sten eller klinker men andra mönster förekommer också. Tillverkningsmetoden är en laminering (sammanfogning) av flera skikt som limmas/pressas ihop under högt tryck.
De har tre skikt, där ytskiktet består av ett specialbehandlat papper med en skyddande plastfilmsyta.

Man skiljer på Direktlaminat och Högtryckslaminat (det finns idag också andra metoder).Direktlaminat består oftast av ett slitskikt högst upp, därefter mönsterskikt, kärna och balansskikt.

  • Slitskiktet skyddar mönsterskiktet och består ofta av melaminhartser och korund. Korund är ett av de starkaste ämnena på jorden. Mängden korund i slitskiktet avgör slitstyrkan.

  • Mönsterskiktet är ett fotografiskt papper som behandlats med melaminhartser.

  • Kärnan, som är bäraren av golvet, är oftast tillverkad av högdensitetsfiberboard (HDF). I vissa golv av högre kvalitet kan kärnan vara fuktresistent.

  • Balansskiktet är impregnerat och ger golvet stabilitet, ser till att golvet behåller sin form och att det inte bågnar. Dessutom ger det ett visst fuktskydd.

Högtryckslaminat består av högtryckslaminatet högst upp, därefter en kärna och ett balansskikt. Högtryckslaminatet är en produkt i sig som limmas/pressas fast ovanpå kärnan och har mycket stor slitstyrka. Det finns varierande kvaliteter av laminatgolv. Golv av lägre kvaliteter tål vanligen inte vatten och har inte så stor slitstyrka. Golv av högre kvalitet kan ha mycket stor slitstyrka, de kan vara fuktresistenta och därmed lämpligare än andra att lägga i utrymmen med högre slitage och där det finns större risk för spill, såsom t.ex. kök och hall.

Laminatgolv är slitstarka, tåliga och bleks ej i solen. De är också billiga med ett stort utbud av färger och mönster. Det går inte att laga repor eller slipa om laminatgolv och det kan vara svårt att hitta den riktiga träkänslan, laminatgolv kan upplevas plastiga.1